onsdag 28. januar 2009
Nederland!
Veldig mange i klassen har sagt seg interessert, og jeg har ikke problemer med å skjønne hvorfor. I Nederland skal elevene bli fordelt på hver sin familie, og bo der i en uke. Det vil komme til å bli ulike arrangementer med ulike skoler og med vertsfamiliene. Det vil komme til å være elever fra blandt annet Norge og Italia, de andre husker jeg ikke. De skal dra på utflukter og se byen (eller hva det nå er) Delft, som er området de skal bo i. Det blir også en utflukt til Amsterdam, som er 45 min unna. Der skal man dra på sightseeing og se de ulike severdighetene som finnes i Amsterdam.
Denne utvekslingen tror jeg er det beste Sandvika har kommet med hittil. En slik erfaring kan forberede de som gjerne vil til utlandet etter videregående (noe som jeg vil), på de utfordringene de kan komme til å møte. Man lærer litt om hvordan det er å tilpasse seg til annerledes mennesker med en annerledes kultur og andre tradisjoner. På denne utflukten så reiser man jo ikke akkurat som turister, men som nordmenn som skal bli hollendere/nederlendere (eller hva det nå heter) for en uke! Man får snakke Engelsk gjennom hele oppholdet, som er noe jeg ser på som et kjempepluss. Om jeg kommer med, vil det være noe av det jeg gleder meg til. Dette er en sjanse til å få nye, nyttige erfaringer og å få se en del av verden man aldri har opplevd før.
En tur som dette handler ikke bare om det faglige og det nyttige da. Jeg tror også det er en suveren sjanse for å stifte nye bekjentskaper. Det å bo hos en vertsfamilie og gå på en skole med helt ukjente og annerledes elever kan alltids føre til at man får nye venner.
Med en gang jeg fikk høre om denne utvekslingen har jeg begynt å tenke på hva jeg skal gjøre hvis jeg blir plukket ut. Jeg var litt usikker i starten og tenkte at "nei, dette tør jeg ikke", men ettersom jeg tenke mer over saken fant jeg ut at dette var en mulighet som jeg ikke kunne la passere sånn helt uten videre! Jeg var også litt usikker fordi om jeg hadde dratt, ville jeg hatt bursdag mens jeg var der nede, men jeg fant jo ut at det ville bare vært gøy. Jeg og Pernille har syket oss opp helt siden vi meldte oss på, og har desverre litt høye forhåpninger. Når jeg kom hjem igår gikk jeg rett på google og begynte å søke etter bilder. Idag klarte jeg for eksempel å si "Når vi skal til Nederland.." men stoppet meg selv etter å ha hørt hva som nettopp kom ut av munnen min. Det er jo desverre slik at ikke alle kommer med, vi er to klasser og dermed tilsammen 60 elever, og kun 18 får være med. Jeg krysser fingrene for at jeg og noen jeg kjenner kommer med.
Ønsk meg gjerne lykke til i trekningen, jeg trenger det!
xoxo
Norge - Brasil
Diktet er skrevet i sammenheng med fotballkampen mellom Norge og Brasil. Denne kampen var et stort øyeblikk i norsk fotball, i og med at vi vant. Christensen har nok brukt dette diktet til å sammenligne de to landene, og finne forskjeller og likheter. I våre øyne blir temaet nettopp dette, forskjeller og likheter mellom to land.
Dette diktet har en form for mønster. Forfatteren innleder med å sammenligne Norge og Brasil på noen områder, så bygger han det opp idet han beskriver hendelsene som skjer når Norge vinner. Dette diktet inneholder strofer, som simpelthen gjør det mer oversiktlig. Hver av disse strofene varierer i lengde. Dette diktet har ingen rim, men har definitivt en rytme som går gjennom hele diktet. Rytmen vises ved at diktet inneholder mye gjentagelser, og han forteller om Norge og Brasil annen hver verslinje. Christensen har brukt veldig korte setninger, men han har et veldig variert ordforråd.
Setningene i dette diktet er ufullstendige og korte. Det ligner absolutt ikke på prosa, men har mer den frie oppbygningen som vi kjenner fra flere dikt. Kontraster og motsetninger går igjen gjennom hele diktet, noe som er helt nødvendig for å få frem forskjeller mellom Brasil og Norge. Et eksempel på dette er, ”hvis Norge er granlegger i den dypeste snø er Brasil palmekroner i silende sol”. Sammenligninger er jo også en form for metafor, derfor er det mange metaforer i diktet.
Det første verset består bare av kontraster, motsetninger og metaforer, forskjeller mellom Norge og Brasil. Sammenligningene i diktet prøver å vise hvor lite eksotisk Norge er i forhold til Brasil. Hvor overlegende Brasil er. Men mot slutten av diktet for man vite at det umulige skjedde, lille Norge vant. I de siste setningsfragmentene snus alt opp ned; ”nå er det nordlys i Sør-Amerika og det snør på Copacabana i Stryn gror palmene inn i månen og det regner kaffe resten av natta”. Den siste strofen er veldig interessant, ”og karnevalet r med pæler”. Hele diktet er laget som en slags hyllest til Norge etter fotballkampen vi vant mot Brasil, og her ser man det tydelig. Pæler er de karakteristiske gummistøvlene som Norges daværende landslagstrener, Egil ”Drillo” Olsen så ofte brukte. I de siste strofene er som sagt alt snudd på hodet, og at karnevalet går i ”Drillo” sine gummistøvler er et godt eksempel på dette.
Det er språklige bilder i teksten, Brasil blir sammenlignet med karneval mens Norge blir sammenlignet med granskogen. Dette kan være ett bilde på at Brasil spiller morsom fotball mens Norge spiller kjedelig fotball. I slutten av diktet bytter rollene, dette er når Norge vinner.
Diktets dreier seg om fotballkampen mellom Brasil og Norge i 1997. Norge vant 4-2 og det var en stor overraskelse at vi kunne slå fotballnasjonen Brasil. Diktet handler om hvordan lille Norge mirakuløst klarte å slå Brasil. Temaet kan være hvordan man kan klare hva som helst hvis man har troen og jobber hardt.
Når man er klar over hva diktet handler om blir det også litt nasjonalistisk og det bringer frem en fellesfølelse i oss nordmenn.
xoxo
Utfordring
Her er de 7 faktaene om meg:
1. Jeg har edderkoppfobi (for din egen skyld, ikke prøv å kast en på meg eller lignende)
2. Jeg klarer meg ikke en dag uten ipoden min
3. Jeg ble operert da jeg var liten og har et arr på magen
4. Jeg må holde meg for nesen når jeg hopper i vannet
5. Jeg hater sånne typiske jente-filmer
6. Jeg kan ikke gå en dag på skolen uten sminke
7. Jeg klarer alltid å si ting om folk mens de er der uten at jeg vet det. (ting som jeg ikke vil de skal høre)
Jeg sender utfordringen videre til Even, Thea og Vetle!
xoxo
mandag 26. januar 2009
Lyrikk
Nå fremover skal vi begynne å jobbe med sjangeren lyrikk, og har dermed fått i blogglekse å skrive litt om dette. Selv om jeg ikke er så altfor kjent med sjangeren, kan jeg si det lille jeg vet om den. Lyrikk er en sjanger som går under skjønnlitterære tekster, og har ulike kjennetegn.
- Lyrikk kommer fra det greske ordet lyra, som er et strengeinstrument.
- Teksten er nokså kort, men har et budskap. I lyrikk så er det slik at man skal få fram mest mulig på færrest mulig ord.
- Lyrikk består ofte av rim og rytme.
- Former for lyrikk er for eksempel dikt og sangtekster.
Som sagt, så har jeg ikke vært så altfor mye borti denne sjangeren, men vet jo at jeg har så vidt "snust" litt på den. Jeg har alltid forbundet lyrikk med ting som sangtekster og dikt, og jeg er vel ikke helt på bærtur når jeg tenker slik. Jeg tror lyrikk kommer til å bli spennende, men også en liten utfordring. Jeg kan ikke si at jeg er spesielt poetisk av meg, men det skal bli gøy å se hva jeg kan få til.
En annen ting vi skulle gjøre i bloggleksen vår denne uka var å finne et dikt som vi likte, og snakke litt om det. I og med at jeg er ganske sær og kresen, tok det lang tid før jeg fant et dikt jeg likte, men jeg fant et til slutt. Jeg har valgt et dikt av Inger Hagerup som heter To tunger.
To tunger har mitt hjerte.
To viljer har mitt sinn.
Jeg elsker deg bestandig,
og jeg blir aldri din.
Dypt i det røde mørket
fikk livet dobbelt form.
Der kurrer det en due.
Der hvisler det en orm.
To tunger har mitt hjerte.
Hør på det likevel.
Bli hos meg og gå fra meg
og frels meg fra meg selv.
Jeg likte dette diktet veldig godt. Har brukt noen dager nå på å finne et passende dikt, og jeg må si at dette var det jeg likte best. Det er ikke det at jeg ser meg selv i det, men det var så mange dikt som var helt uten rytme og som for meg ikke hang sammen i det hele tatt. Dette derimot, falt mer i smak hos meg.
Jeg tror at dette diktet handler om en person som føler at den lever et dobbeltliv. Hagerup sier i dette diktet at "to tunger har mitt hjerte". Med dette tror jeg hun mener at hjertet hennes har på en måte to "stemmer" eller to "sider". Hun beskriver den ene siden som en kurrende due, mens den andre som en hvislende orm. Hun snakker også om at hennes sinn har to viljer. Når hun sier "jeg elsker deg bestandig og jeg blir aldri din" mener hun kanskje at takket være disse to "viljene", har hun vanskeligheter for å slå seg til ro med en beslutning, og at hun forandrer mening om hva hun vil hele tiden. Hun sier også "frels meg fra meg selv", og fra mitt synspunkt høres det ut som om hun føler seg litt fanget i seg selv.
Alt i alt virker det for meg som om dette diktet er om en person som føler seg splittet inn i to deler. Den ene siden er god og den andre siden ond. Personen føler seg fanget i kroppen sin, mens de to sidene handler og tenker uavhengig av hverandre. Følelsen av å ha et ukontrollert og tosidet hjerte får personen til å si "frels meg fra meg selv".
Jeg synes det blir vanskelig å se et budskap i og med at Hagerup i dette diktet skriver mer om sin oppfatning av seg selv, og mindre ut til folket.
Dette var ihvertfall min oppfatning av diktet, men ting kan ha flere sider så jeg er åpen for andres synspunkter :)
xoxo
onsdag 7. januar 2009
Digitale fortellinger
Vi delte oss inn i grupper på 3-4, jeg er på gruppe med Thea og Pernille. Vi fikk utdelt ulike temaer som vi kunne velge mellom. Vi valgte temaet "å våge og være annerledes". I og med at vi ikke har hatt vår presentasjon ennå, skal jeg ikke røpe for mye om hva denne skal handle om. Først tenkte vi at vi skulle spille inn en film selv, og ha hver vår rolle i filmen. Vi gjorde dette, men fikk så problemer med avspillingsprogrammet! Så da gikk planen vår litt i vasken, og dette var vel egentlig grunnen til at fremføringen vår ble utsatt. Vi har prøvd oss på ulike filmprogrammer, og kommer til å fortsette med det en liten stund til. Om det absolutt ikke går, vil vi komme til å bruke andre metoder, tror jeg. Vi vil komme til å starte litt fra begynnelsen igjen, men vi får prøve å gjøre det sånn at vi slipper å gjøre altfor mye om igjen.
Det å ha jobbet med digitale fortellinger synes jeg har vært veldig gøy. Selv om vi ikke har fått til et ferdig resultat ennå, hadde vi det veldig gøy med å lage filmene og lage den digitale fortellingen. Vi lagde mange filmer, i og med at det ikke alltid var like lett å være seriøse. Til slutt satt vi igjen med de bra filmene som vi ville bruke, og de filmene som det var gjort feil på. De ble vi sittende og le litt av. Alt i alt synes jeg dette er en veldig morsom arbeidsmetode, og at det er noe vi burde fortsette med.
xoxo